Causal attribution of overweight/obesity and its relation to BMI and eating alteration / Atribución causal de sobrepeso/obesidad y su relación con el IMC y alteración alimentaria

José Moral de la Rubia, Cecilia Meza Peña

Resumen


Abstract

The aims of this paper were: 1) to describe the differences in causal attributions of overweight or obesity in two groups of women, one with overweight or obesity and the another with normal weight or underweight, and 2) to generate predictive models for three criterion variables: one dichotomous criterion variable (having or not overweight/obesity), and two continuous criterion variables (body mass index [BMI] and eating alteration). A quota sample with two BMI groups of 217 women (107 with BMI < 25 and 110 with BMI ≥ 25) from Monterrey (Mexico) was collected. The Overeating Questionnaire (O’Donnell & Warren, 2007) was used to measure eating alteration. The condition of overweight/obesity was attributed mainly to putative aspects to the person: bad habits, lack of exercise, consumption of fast food, and lack of will. Three factors were defined from the inter-correlation of causal attributions: dietetic-nutritional, medical and psychological causes. The attributions and their factors were differential, and allowed to predict the dichotomous variable of having o not overweight/obesity, and the continuous variables of BMI and eating alteration. The socioeconomic status correlated to having overweight/obesity and higher BMI, but was independent of educational level. It is sugges- ted that professionals and socio-health and educational institutions persist in the social communication about obesity causes, since this communication influences social representation, which will facilitate the processes of change during intervention.

Key words: Overweight, obesity, causal attribution, BMI, women, Mexico.

Resumen

Este artículo tiene como objetivos: 1) describir las diferencias de atribuciones causales del sobrepeso/obesidad en dos grupos de mujeres (con sobrepeso/obesidad y normopeso/infrapeso), y 2) generar modelos predictivos para tres variables criterio: una dicotómica (tener o no sobrepeso/obesidad) y dos continuas (índice de masa corporal [IMC] y alteración alimentaria). Se empleó una muestra por cuotas de grupos de IMC, integrada por 217 mujeres regiomontanas (107 con IMC < 25 y 110 con IMC ≥ 25). El Cuestionario de Sobreingesta Alimentaria (O’Donnell & Warren, 2007) se usó para medir alteración alimentaria. La condición de sobrepeso/ obesidad fue atribuida sobre todo a aspectos imputables a la persona: malos hábitos, falta de ejercicio, ingesta de comida chatarra y falta de voluntad. Tres factores se definieron desde las inter-correlaciones de las atribuciones: causas dietético-nutricionales, psicológicas y médicas. Las atribuciones y sus factores fueron dife- renciales y permitieron predecir la variable dicotómica de tener o no sobrepeso/obesidad y las variables continuas de IMC y alteración alimentaria. Menor estatus socioeconómico correlacionó con tener sobrepeso/obesidad y mayor IMC, pero fue independiente de escolaridad. Se sugiere que profesionales e instituciones socio- sanitarias y educativas persistan en la comunicación social sobre las causas de la obesidad, ya que influye en la representación social, lo que facilitará los procesos de cambio durante intervención.

Palabras clave: Sobrepeso, obesidad, atribución causal, IMC, mujeres, México.


Palabras clave


Overweight; obesity; causal attribution; BMI; women; Mexico / Sobrepeso; obesidad; atribución causal; IMC, mujeres; México

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DOI: https://doi.org/10.1016/S2007-1523(13)71996-7