Revista Mexicana de Trastornos Alimentarios/Mexican Journal of Eating Disorders, Vol 6, No 2 (2015)

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Binge eating disorder: Analysis and treatment / El trastorno por atracón: Análisis y tratamientos

Eva Cuadro, José I. Baile

Resumen


Abstract

The binge eating disorder (BED), is formally recognized in the DSM-5 (APA, 2014) as a eating disorder, considered as the most frequent of the eating disorders among obese population, which embraces significant part of whole population. Its dramatic growth resulting in bulimia and anorexia nervosa, which are binge eating disorder alarming signals, makes us look at this health problem as extremely serious at the beginning of the XXI century. This revision takes the issue of conceptualization as well as the most effective psychological treatments is considered as the most efficient as far as therapy is concerned having in mind that cognitive-behavioral approach seems to be the most complete and integral alternative which builds up the basis for adequate treatment. The most serious difficulty to be highlighted in this review is the origin, development and maintenance of reluctance of patients in the emotional processing. This reluctance has already been associated to binge eating disorder previously.

 

Resumen

El trastorno por atracón es reconocido formalmente en el DSM-5 (APA, 2014) como trastorno de la conducta alimentaria y de ingestión de alimentos, siendo considerado el más frecuente en población obesa, e incrementando su presencia rápidamente frente al resto en población general. Su crecimiento de forma alarmante y por delante de la bulimia y la anorexia nerviosa, llevan a considerarlo un problema de salud de gran prevalencia a comienzos del siglo XXI. Esta revisión estudia su conceptualización, así como los tratamientos psicológicos más eficaces en cuanto a su abordaje terapéutico, teniendo presente en este sentido, que la perspectiva cognitivo-conductual parece ser la alternativa más completa e integradora, sobre la cual se cimenta su adecuado manejo. Un aspecto a destacar en esta revisión es la importancia que tiene en su origen, desarrollo y mantenimiento, la dificultad de un procesamiento emocional por parte del sujeto, que ya ha sido asociada a los trastornos de la conducta alimentaria y de ingestión de alimentos con anterioridad.


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