Construction and validation of a mindful eating scale: A first approximation in the Mexican population / Construcción y validación de una escala de alimentación con atención plena: Una primera aproximación en población mexicana

Aida Joselyn Olvera-Ruvalcaba, Gilda Gómez-Peresmitré, Eduardo Velasco-Rojano

Resumen


Abstract

Worldwide, mindful-eating (ME) research has gained high relevance on health psychology because of its relationship with psychological dysfunction and eating disorders. However, ME has been scarcely studied in Mexico. Therefore, the aim of this study was to develop a scale to assess this construct in its positive (ME) and negative connotation (mindless-eating), as well as to examine its psychometric properties in a Mexican population. After designed, the scale was completed by 527 undergraduate students (Mage = 20.8, SD = 2.0), the data with which the exploratory factor analysis yielded two factors that explained 59% of variance: Mindless eating (α = .84) and Emotional eating (α = .68). Subsequently, with 227 undergraduate students (Mage = 20.71 SD = 1.76), the confirmatory factor analysis yielded one-dimensional model with adequate fit indices (X2 = 10.15, p = .33; X2/df = 1.12; CFI = .99; TLI = .98; RMSEA y SRMR = .02) to assess mindless eating. This study represents a first approximation to ME assessment in Mexican population, so it is expected that future research can strengthen the results obtained here.

Resumen

En el mundo, el estudio de la alimentación con atención plena (ACAP) ha cobrado gran relevancia en el área de la psicología de la salud, dada su relación con la disfunción psicológica y la patología alimentaria. No obstante, en México la ACAP ha sido escasamente investigada. Por tanto, el objetivo de este estudio fue desarrollar una escala dirigida a evaluar el constructo tanto en su sentido positivo (ACAP) como negativo (alimentación sin atención plena [ASAP]), así como examinar sus propiedades psicométricas en población mexicana. Tras diseñarla, la escala fue completada por 527 estudiantes universitarios (Medad = 20.8, DE = 2.0), datos con los que el análisis factorial exploratorio arrojó dos factores que explicaron 59% de la varianza: Alimentación sin consciencia (α = .84) y Alimentación emocional (α = .68). Posteriormente, en 227 estudiantes universitarios (Medad = 20.71 DE = 1.76), el análisis factorial confirmatorio arrojó un modelo unidimensional, con ajuste adecuado (X2 = 10.15, p = .33; X2/gl = 1.12; CFI = .99; TLI = .98; RMSEA y SRMR = .02), dirigido a evaluar la ASAP. Este estudio representa una primera aproximación a la medición del constructo ACAP en población mexicana, de modo que se espera que futuras investigaciones puedan robustecer los resultados aquí obtenidos.


Palabras clave


Conducta alimentaria; Regulación; Autocontrol; Medición; Validez.

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DOI: https://doi.org/10.22201/fesi.20071523e.2019.2.547