Current situation of feeding and social intervention in Mexico: A critical review / Situación actual de la alimentación e intervención social en México: Una revisión crítica

Azucena Ojeda Sánchez, Caridad Rangel Yepez, Cecilia Mecalco Herrera

Resumen


Abstract

Since socioeconomic and political conditions influence eating behavior, the number of studies and interventions developed in Mexico has increased, where there is a long history of implementing policies and institutional programs aimed at malnutrition. Under this context, the purpose of this review was to analyze the current situation of food interventions implemented in Mexico, with emphasis on the actions of university institutions. The search was carried out at the Scielo, Elsevier and Latindex bases, focusing on the editorial production of the last decade. It was notorious that intersectoral policies and strategies to address malnutrition are far from local interventions, and its impact is not assessed. Biomedical approaches tend to be individualistic and prescriptive-normative; while the social, based on "educate in health", involves essentially informative strategies. Regard studies focused on young university students, exploratory and descriptive approaches predominate, leaving aside health promotion approaches. In general, the efforts made have been operated in isolation, with a predominance of the curative-informative approach rather than preventive and health promotion. Therefore, in order to enrich the understanding of the food phenomenon, it is urgent to resume sociocultural approaches.

Resumen

Dado que las condiciones socioeconómicas y políticas influyen en el comportamiento alimentario, ha incrementado el número de estudios e intervenciones desarrolladas en México, en donde existe una larga historia de implementación de políticas y programas institucionales dirigidos a la malnutrición. Bajo este contexto, el propósito del presente estudio documental fue analizar la situación actual de las intervenciones alimentarias implementadas en México, con énfasis en las acciones de las instituciones universitarias. La búsqueda se realizó en las bases SciELO, Elsevier y Latindex, enfocándose en la producción editorial de la última década. Resultó notorio que las políticas y estrategias intersectoriales para atender la malnutrición están distantes de las intervenciones locales, y sin evaluación de su impacto. Los abordajes biomédicos tienden a ser individualistas y prescriptivos-normativos; mientras que los sociales, que parten de “educar en salud”, supone estrategias esencialmente informativas. En cuanto a los estudios enfocados en jóvenes estudiantes universitarios, predominan las aproximaciones exploratorias y descriptivas, quedando de lado los abordajes de promoción de la salud. En general, los esfuerzos realizados se han operado de manera aislada, con predominio del enfoque curativo-informativo más que preventivo y de promoción de la salud. Por tanto, en vistas de enriquecer la comprensión del fenómeno alimentario, resulta apremiante retomar los enfoques socioculturales.


Palabras clave


Intervention; Prevention; Health Education; Food safety; Subjectivity.

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DOI: https://doi.org/10.22201/fesi.20071523e.2019.2.559