Abstract
In Mexico, the prevalence of overweight and obesity in school children has increased to 36.9% in boys and 32% in girls. Caregivers of children play an important role in shaping dietary habits by determining eating habits and behaviors. The purpose was to know the influence of the caregiver on the nutritional status of school-aged children in relation to the level of knowledge they have. With a cross-sectional study, 68 primary caregivers of children aged 6 to 11 years with overweight or obesity were evaluated through the Guide to Measure Knowledge, Attitudes and Practices (CAP) in nutrition of the Food and Agriculture Organization (FAO) that uses indicators to quantify knowledge. Carrying out a relationship analysis with the Chi square method. The results showed that the knowledge of caregivers is medium to high, however, when associating this with the nutritional level of children through Chi Square, a p of 0.55 was obtained. An adequate level of knowledge regarding healthy eating was found, however, there is no direct relationship with the nutritional status of children.
References
Ballester Rodríguez, R. M. (2022). Influencia de los conocimientos alimentarios en padres para la transmisión de unos adecuados patrones alimentarios en niños. [Trabajo de Fin de Grado].
Barreno-Sánchez, S. T., Barrera-Palma, Z. C., Rodríguez-Chicaiza, C. E., & Jordán-Bolaños, A. I. (2020). Conocimientos y prácticas alimentarias de los cuidadores en los Centros de Desarrollo Infantil. Dominio de las Ciencias, 6(4),163-185.
Cabezuelo, G., & Frontera, P. (2021). Educación nutricional básica. Narcea.
Chacín M, Carrillo S, Rodríguez JE, et al. (2019). Obesidad infantil: un problema de pequeños que se está volviendo grande. Revista Latinoamericana de Hipertensión,14(5), 616–623.
Choéz Plúa, L., & Tejeda Díaz, R. (2021). Influencia familiar sobre los trastornos en la conducta alimentaria y su relación con la obesidad en la adolescencia. Revista científica mundo de la investigación y el conocimiento, 5(2), 376–386. DOI: https://doi.org/10.26820/recimundo/5.(2).abril.2021.376-386
Estado Mundial de la Infancia 2019. Niños, alimentos y nutrición: crecer bien en un mundo en transformación. Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia.
Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2014). Guidelines for assessing nutrition-related Knowledge, Attitudes and Practices. 1(1). www.fao.org/docrep/019/i3545e/i3545e00.htm
Guerra Valle, JV. Análisis de los resultados del programa aplicado para fortalecimiento de los hábitos alimenticios en los “CDI” del cantón ambato. (2024) [Proyecto de grado no publicado]: Universidad Regional Autónoma De Los Andes.
GUÍA PROGRAMÁTICA DE UNICEF. Prevención del sobrepeso y la obesidad en niños, niñas y adolescentes. (2019). Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia.
Jiménez Candel, MI., Mondéjar Jiménez, J., Gómez Navarro, AJ., et al. (2021). Influencia familiar sobre el exceso de peso infantil en la Región de Murcia, España. Archivos Argentinos de Pediatría, 119(2), 99-105. DOI: http://dx.doi.org/10.5546/aap.2021.99
Jiménez-Sánchez, XY., & Elton-Puente, JE. (2019). Conocimientos, prácticas, actitudes y diversidad alimentaria en niños escolares. Revista Nthe, 29, 63–68.
“Lineamiento de Operación 2020 del Componente Nutrición en la Infancia. Centro Nacional para la Salud de la Infancia y la Adolescencia.
Luna-Hernández, JF., Ramírez-Díaz, MP., Guerrero Contreras, I., et. al. (2020). Evaluación del estado nutricional de niños en edad escolar de dos localidades indígenas de Oaxaca. Revista Salud Pública y Nutrición, 19(1), 1–9. DOI https://doi.org/10.29105/respyn19.1-1
Maaike Arts, F. B. (2019). Prevención del sobrepeso y la obesidad en niños, niñas y adolescentes. UNICEF.
Martínez-Villanueva, J., González- Leal, R., Argente J, et. al. (2019) La obesidad parenteral se asocia con la gravedad de la obesidad infantil y de sus comorbilidades. Anales de Pediatría, 90(4), 224–31. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2018.06.013
NORMA Oficial Mexicana NOM-043-SSA2-2012, Servicios básicos de salud. Promoción y educación para la salud en materia alimentaria. Criterios para brindar orientación.
Paez Herrera, J., Hurtado Almonacid, J., Abusleme Allimant, R., et al. (2022) Conocimiento, hábitos y frecuencia de alimentación de padres según estado ponderal de niños y niñas de seis a 10 años. Retos, 45, 919–927.
Pérez-Herrera, A., & Cruz-López, M. (2019). Situación actual de la obesidad infantil en México. Nutrición Hospitalaria, 36(2), 463–469. DOI: http://dx.doi.org/10.20960/nh.2116
Reyes García G., & García Torres, E. (2014). Relaciones intrafamiliares y obesidad infantil en niños de 7 a 11 años de edad de la Unidad De Medicina Familiar No. 75 del IMSS. [Proyecto de grado no publicado]. Universidad Autónoma Del Estado de México.
Rivadeneira-Valenzuela, J., Soto-Caro, A., Bello-Escamilla, N., et. al. (2021) Estilos parenterales, sobrepeso y obesidad infantil: Estudio transversal en población infantil chilena. Revista Chilena de Nutrición, 48(1), 18–30. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182021000100018
Rivera Dommarco, JA., Colchero Aragonés, MA., Luis Fuente, M., et. al. (2018). La Obesidad en México, estado de la política pública y recomendaciones para su prevención y control. Instituto Nacional de Salud Pública, 1, 1-271.
Russo S. (2020). La educación alimentaria de los niños. International Journal of Developmental and Educational Psychology,1(1), 517–28.
Shamah-Levy, T., Cuevas-Nasu, L., Méndez-Gómez, I.H., et al (2020). Prevalencia y predisposición a la obesidad en una muestra nacional de niños y adolescentes en México. Salud pública de méxico, 62(6), 725-733. DOI: https://doi.org/10.21149/11552
Sosa Macalupu, MA., & Mamani Urrutia, VA. (2024). Relación entre el conocimiento de los padres del etiquetado nutricional y el consumo de alimentos ultraprocesados con el estado nutricional de niños de 6 a 12 años.. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 30(1).
Suárez Máximo, JD., Mondragón Sánchez, EJ., Jiménez Garrido, I. (2023) Perspectiva de los padres respecto al sobrepeso y la alimentación de su hijo. Revista Iberoamericana de Enfermería Comunitaria; 16(1), 19-27.
Torres-Huerta, KN., & López-Rivera, LA. (2021). Padres militares como factor de riesgo para sobrepeso y obesidad infantil. Estudio controlado. Revista de Sanidad. Militar, 75(1), 1–11.
© Revista Mexicana de Trastornos Alimentarios/Mexican Journal of Eating Disorders.